Reserveer nu uw hotelkamer

Skip links

’Clubblad van Monaco’ zoekt voet aan de grond bij Kasteel de Wittenburg

’Clubblad van Monaco’ zoekt voet aan de grond bij Kasteel de Wittenburg

Tijdens een bijeenkomst in Wassenaar introduceerde de Monegask zich aan een klein gezelschap, dat hij tegelijkertijd goede raad kwam vragen. ,,Moeten we hier in het Engels verschijnen of in het Nederlands?”, wilde hij weten. ,,Hoe zal ik het lanceren?”

Al enkele jaren probeert de voormalige New Yorkse beurshandelaar het blad in ons land van de grond te krijgen. Hij kocht de licentie voor Monaco, waar hij in 2018 begon met een editie voor de welvarende rotsstaat: ,,Onder de 30.000 inwoners zijn 207 miljardairs!” verklaarde hij op kasteel De Wittenburg, waar hij zijn Nederlandse hoofdkwartier wil vestigen. Vol bravoure vervolgde hij: ,,Prins Albert nodigde me uit en zei: ’Monte Carlo is een club. En jij maakt het clubblad’!”

Waarom in Monaco? ,,Geen belastingen!”, zei de geboren Braziliaan, die voor de brandende open haard zat met zijn wollen sjaal om. ,,Waarom moet je je geld weggeven aan een overheid die er verkeerde dingen van doet? Ik kan daar niet bij ! Dat is niets voor mij! Het is iets filosofisch…”

Benno Leeser, van Gassan Diamonds zweeg, evenals Marvin Kreuger, directeur Nederland van de exclusieve bank J. Safra Sarasin, die bijna de hele bijeenkomst zweeg. O’Neill-oprichter Rob Heilbron mengde zich meer in het gesprek. Hij bracht Safa Doestzada mee, die cosmetische klinieken heeft, onder meer in Amsterdam.

Zij hoorden Costa uitleggen dat het niet moeilijk was het blad op te zetten in Monaco: ,,Ik hoefde geen columnisten te benaderen, ze kwamen naar míj toe!” Hij somde op: ,,Prins Karel Christiaan van Habsburg Lotharingen! En Lia Riva, uit de familie van de Riva-boten. Ga maar door! Tijdens een galadiner werd ik op mijn schouder getikt. Ik keek om en ik zag de premier van Monaco. Hij wenkte me om naar hem toe te komen. Ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan. Maar hij bood zich aan als columnist! De premier!”

Groot voordeel voor Costa is dat het níets kost, zei hij vanachter zijn getinte bril, die hij de hele ontmoeting niet afzette. Daardoor ziet het er in ons land in ieder geval fleurig uit.