Reserveer nu uw hotelkamer

Skip links

Welkomstceremonie nieuwe Ambassadeurs

Welkomstceremonie nieuwe Ambassadeurs

Zo’n 15 nieuw aangekomen ambassadeurs in ons land kwamen bij elkaar in Wassenaar. Het was een van de eerste grote diplomatieke bijeenkomsten na de coronatijd en meerdere diplomaten ontmoetten elkaar voor het eerst. De inval in Oekraïne hing als een schaduw boven de dinertafels in kasteel De Wittenburg.

Bijzonder voelbaar is de oorlog voor Olena Terentieva uit Kiev, echtgenote van de Georgische ambassadeur David Solomonia. Zij werkte nog als Oekraïense diplomate toen ze hem voor het eerst ontmoette in Griekenland, waarheen beiden voor hun eigen land waren uitgezonden. „Ik studeerde contemporaine Griekse geschiedenis, voordat ik werkte als Oekraïense diplomaat”, zei Olena. „Maar in Den Haag zet ik mij volledig in voor Georgië.”

De spanning is in Georgië enorm opgelopen nu ook Russen erheen vluchten. Terwijl de Georgiërs vrezen de volgenden te zijn die door Moskou worden aangevallen. „Wij hebben honderdduizenden vluchtelingen op een bevolking van 3,7 miljoen en niet alleen uit Oekraïne”, benadrukte Solomonia, die sinds vorig jaar zijn land vertegenwoordigt in Den Haag. „Bij ons is de Russische agressie begonnen”, zei hij over de inval van 2008. Olena: „Destijds zijn we naar Parijs gevlucht. Nu hadden we een déjà vu.”

Solomonia werd samen met de andere nieuwe ambassadeurs uitgenodigd door Shida Bliek, van de Diplomat Club Wassenaar, en haar man, de Haagse makelaar Peter Bliek. Bovendien heeft zij het blad Diplomat Affairs. Ook senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn en de Wassenaarse wethouder Caroline Klaver-Bouman kwamen kennismaken met de nieuwe vertegenwoordigers van hun staatshoofden van over de hele wereld.

De inval van de Russen blijkt in al hun landen voelbaar, van Colombia, zoals ambassadeur Fernando Antonio Grillo Rubiano aangaf, tot Pakistan, waarvoor ambassadeur Suljuk Mustansar Tarar aanwezig was.

„Wij hebben een lange grens met Servië”, vertelde de bezorgde Kosovaarse ambassadeur Dren Doli. „Zij staan aan de andere kant”, doelde hij op de Russische sympathieën van de Servische buren.

„Bij ons in Maleisië stagneert de import van graan uit Rusland”, liet ambassadeur Nadzirah Osman weten. „Een deel van onze studenten in Oekraïne kon veilig thuiskomen”, zei de Ghanese ambassdeur Francis Danti Kotia. „Een ander deel is verhuisd naar andere Europese steden.” De Algerijnse ambassadeur Salima Abdelhak viel het op dat veel jongeren uit Afrikaanse landen in Oekraïne studeren.

Fernando Arias, directeur-generaal van de organisatie tegen chemische wapens OPCW, was klip en kaar over waar in zijn ogen de kansen liggen om de Russische agressie in Oekraïne een halt toe te roepen: „Voor mij is het duidelijk dat Europa nu samenwerking moet zoeken met de Chinezen.”