Reserveer nu uw hotelkamer

Skip links

Try-out ‘Code Blauw’ van Klaas Wilting in Kasteel de Wittenburg

Try-out ‘Code Blauw’ van Klaas Wilting in Kasteel de Wittenburg

Waar beter een try-out theatershow geven dan in Kasteel de Wittenburg moet oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting hebben gedacht. Het bleek een schot in de roos. De Haagse en Wassenaarse society luisterde ademloos naar de zijn verhalen over het roerige verleden van Amsterdam. Aan bod kwamen alle hoogte- en dieptepunten van zijn lange carrière. Van de beginjaren midden op het Leidseplein in 1964, waar nu The Bulldog is gehuisvest, tot 2000 toen hij afscheid nam van de politie. Voorbij kwamen videobeelden over onder meer de Maagdenhuisbezetting, het Kroningsoproer van 1980, de Heinekenontvoering (waar ook wijlen Peter R. de Vries nog te zien is) en het overlijden van kraker Hans Kok in een politiecel wat grote impact had op het gezin van Wilting.

Het optreden werd uitstekend verzorgd door Ralf Meppelder en zijn team met vooraf Amsterdamse bittergarnituur 2.0 en muzikaal begeleid door warme, nostalgische Amsterdamse klanken uit de accordeon. Erna wachtte een heerlijk tweegangen-diner in de klassieke kasteelzalen. Wat vooral is blijven hangen bij de aanwezigen waren de achtergrondverhalen die Wilting zo mooi wist op te tekenen door video-interviews met Bulldog-eigenaar Henk de Vries en door beelden van de route door Amsterdam langs het Leidseplein, de route van de Heineken-ontvoerders en het Hilton Hotel waar topcrimineel Klaas Bruinsma is geliquideerd. Wilting vertelt een oprecht verhaal en geeft zijn visie over het gedoogbeleid dat zo verschrikkelijk uit de hand is gelopen, getuige de liquidaties op advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. ‘Code Blauw’ is het verhaal van een politiewoordvoerder uit het ‘oude’ Amsterdam dat je niet mag missen.